Reseptejä

ANJAN HIGHLAND-PYÖRYKÄT

1 kg Highland -jauhelihaa
2 dl Kermaa
2,5 dl Korppujauhomausteseosta
(2-3 Kananmunaa)
2 isoa sipulia
 

Kuori ja pilko sipulit, kuullota pannulla, älä kuitenkaan ruskista.
Kaada kuullotetut sipulit, kerma, munat ja korppujauhoseos kulhoon, sekoita ja lisää jauheliha. Sekoita hyvin tasaiseksi.

Pyörittele lihapulliksi ja paista pannulla voin kera. Voit myös paistaa pyörykät uunissa, mutta tällöin on rasvaa lisättävä taikinaan.

Taikinaan saat myös erilaista makua korvaamalla kerman tomaattimurskalla. Tällöin on voita paistamiseen pannulla käytettävä runsaammin.
Taikinasta tulee myös hyvä mureke uunivuoassa, joko sellaisenaan tai täytteeksi aurajuustoa ja tomaattia, suolakurkkua ja keitettyä kananmunaa, tai mitä täytteeksi keksitkin.

Uuni 175 astetta ja paistoaika vajaa tunti.


PERTIN HIGHLAND-PAISTI PUNAVIINIPEDILLÄ
 

1-1,5 kg Highland- paisti
Mustapippurirouhetta
Hienoa merisuolaa
1 pkt Pekoniviipaleita
4 Sipulia
4 Porkkanaa
1 Lanttu
½ pulloa Punaviiniä
 

Anna paistin lämmetä huoneen lämmössä n. 1 h. Kuivaa paisti ja pyöräytä paisti kuumalla pannulla molemmin puolin, niin lihasnesteet eivät pääse hukkaan paiston aikana. Ripota pintaan suola ja pippuri.

Laita paisti uunivuokaan. Kuori sipulit, porkkanat ja lanttu. Leikkaa sipulit 4-osaan ja lohko porkkanat ja lanttu isoiksi kuutioiksi. Laita kasvikset vuokaan paistin reunoille ja kaada punaviini koko komeuden päälle. (Jos et halua käyttää viintä, kahvikin käy.) Peitä vuoka foliolla.

Paista 150-175 asteessa n. 2 h (Riippuu paistista ja sen paksuudesta.) Sisälämpötilan pitäisi olla kuitenkin noin 65-70 astetta.

Ota pekoniviipaleet pois paistin päältä ja viipaloi paisti. Siivilöi liemi ja suurusta kastikkeeksi.
Nosta paisti ja kasvikset tarjoiluvadille. Valuta kastike päälle tai tarjoile eri astiasta.

Tarjoa valkosipuli- tai kermaperunoiden sekä tuoreen salaatin kera.


METSÄOJAN LIHAKEITTO
 

500 g Highland –jauhelihaa tai etuselkää
1,5 l Vettä
6-10 Perunaa
2-3 Porkkanaa
2 Sipulia
pala Lanttua
pala Selleriä
8-10 Maustepippuria
1 rkl Suolaa
koristeeksi Persiljaa
 

Paista jauheliha pannulla kauniin ruskeaksi, pilko sipuli ja lisää se pannulle paistamisen loppuvaiheessa ja anna senkin kuullottua pannulla.

Kuori perunat, porkkanat, lanttu ja selleri. Pilko kasvikset (porkkanan, lantun ja sellerin voit raastaakin karkealla terällä) kattilaan, lisää vesi, mausteet ja jauhelihasipulipaistos pannulta. Huuhdo taas pannu liemen joukkoon.

Keitä kunnes perunat kypsiä, kaada tarjoiluastiaan ja silppua persiljaa päälle. Kyytipojaksi ruisleipää ja maitoa.

Lapapalasta tai etuselästä valmistuu samalla ohjeella maukas kokolihakeitto, mutta keitä lihapalaa ensin kattilassa n. 2 tuntia, kuori alussa nouseva vaahto pois. Lisää tässä vaiheessa keitinliemen joukkoon jo pippurit ja suola.

Pilko tai revi liha palasiksi, kun se on kypsää ja valmista keitto kuten edellä.


METSÄOJAN HIGHLAND-PATA
 

500 g Luutonta lapaa
4 Pientä sipulia
3 Valkosipulin kynttä
4-5 porkkanaa
6-8 Maustepippuria
Mustapippurirouhetta
1 tl Suolaa
1 rkl Sokeria
½ pll Punaviiniä
Pikku purkki smetanaa
 

Kuivaa ja kuutioi lapapala. Paista kevyesti pannulla, voissa tietenkin.

Nosta lihakuutiot pataan, huuhtele paistinpannu ja kaada liemeksi pataan.

Kuori sipulit ja porkkanat. Laita sipulit kokonaisena ja pilko porkkanat isohkoiksi lohkoiksi pataan.

Lisää pippurit, suola ja sokeri, punaviini ja smetana joukkoon ja sekoita hyvin.

Hauduta pataa uunissa 160 asteen lämmössä rauhallisesti n. 2 h.

Nauti perunamuussin ja puolukkahillon kera.